Levoča

LEVOČA: Prázdniny u minoritov

Pobyt v minoritskom kláštore v Levoči je už pre mnohých z nás neodmysliteľnou súčasťou letných prázdnin.

Práve preto sme veľmi radi, že sa ich podarilo zorganizovať aj tento rok.

Všetci 10 účastníci dorazili do kláštora v nedeľu 3. júla, vo večerných hodinách. Oboznámili sme sa s programom a plní očakávaní sme vstúpili do nového týždňa.

Už tradične sme každý deň začínali svätou omšou a modlitbami s dobrovoľnou účasťou. Po raňajkách nás väčšinou čakala práca, ktorej hlavným cieľom bolo zveľadiť minoritský kláštor. Podarilo sa nám namaľovať viacero mreží a okien.

Po výdatných obedoch sme sa vybrali na výlety a z každého z nich si odniesli nové zážitky. Mnohí si veľmi pochvaľovali pondelkovú cestu do Vysokých Tatier. Na tomto mieste sme sa rozdelili do viacerých skupín a každá si určila svoju vlastnú turistickú trasu. Všetci sme vyšli na Hrebienok a odtiaľ na okolité chaty, či vodopády. Niektorým sa podarilo vyjsť aj na Téryho chatu a včas sa vrátiť späť k autu.

Utorkovému popoludniu bola pripísaná návšteva Spišskej Novej Vsi, zmrzlina, káva a partička bowlingu, pri ktorej sme sa dobre zabavili.

V stredu sme sa vybrali do jaskyne s názvom Zlá diera, ktorá sa nachádza v blízkosti obce Lipovce. Dostali sme plnú výbavu - prilby, čelové lampy a spoločne sme preskúmali útroby jaskyne a vypočuli si k nej dobre spracovaný výklad.

Návšteve Slovenského raja sme venovali takmer celý štvrtkový deň. Opäť sme sa rozdelili na dve skupiny a prešli roklinou Veľký Sokol.

Do konca nášho pobytu sme ešte stihli absolvovať obed u sestier Božského Vykupiteľa, vidieť Mariánsku horu a Spišskú Kapitulu.

Na záver by som sa chcela poďakovať všetkým, ktorí sa podieľali na priebehu tohto krásneho týždňa. Br. Martinovi ďakujeme za organizáciu a bohatý program, ktorý si pre nás pripravil. Br. Petrovi patrí vďaka za odvoz a spoločnosť, taktiež sme vďační všetkým minoritom, pôsobiacim v Levoči. Ďakujme kuchárkam – pani Milke a Hanke i sestričkám. Aj kvôli vám sme zažili naozaj nezabudnuteľné chvíle. Tento spoločný čas bol pre každého z nás výnimočný, naplnený Božou prítomnosťou, časom radosti a smiechu. Sú to jednoducho také momenty, na ktoré budeme dlho spomínať.

Text : Simona Uhlíková

Fotky : účastníci minoritských prázdnin