Bratislava

Bratislavská predpremiéra filmu Brat Štefan

Bratislavská predpremiéra nového dokumentárneho filmu Mareka Poláčka Brat Štefan sa konala v utorok 12. marca v kinosále RTVS v Mlynskej doline a 13. marca v kostole sv. Františka v Karlovej Vsi.

Záštitu nad podujatím prevzal Mons. František Rábek, predseda Rady Konferencie biskupov Slovenska pre vedu, vzdelanie a kultúru.

 

Projekciu filmu Brat Štefan v Mlynskej Doline uviedol riaditeľ STV2 Branislav Šanta. Do tematiky realizácie samotného filmu divákov  uviedol samotný režisér a tiež dramaturg RTVS Martin Timko a vicepostulátor procesu blahorečenia brata Štefana Iglódyho Jozef Sukeník OFMConv.

Necelá polhodina premietaného filmu na prítomných pozvaných hostí veľmi intenzívne zapôsobila, čo bolo cítiť nielen vo vyjadreniach prítomných biskupov Mons. Františka Rábeka a Mons. Jozefa Haľka po skončení filmovej projekcie, ale aj v debatách pri čaši vína.

Predpremiéry filmu sa zúčastnili okrem iného bývalý minister školstva Ján Horecký, výkonný sekretár KBS Ivan Ružička, sestry a bratia z františkánskych rehoľných spoločenstiev a Adam Bielik, dvadsaťročný muž, ktorý stvárnil hlavného hrdinu.

Štefan Iglódy žil v 17. storočí. Bol mladým šľachticom, ktorý v období dospievania prežil silné vnútorné obrátenie a rozhodol sa zanechať kalvínsku vieru, v ktorej bol vychovaný. Stal sa katolíkom a vstúpil do rehole minoritov v obci Rad, kde ho urobili kveštárom. Jeho rozhodnutie neschvaľovala najbližšia rodina, následkom čoho bol násilne zavraždený v roku 1639 ako 18 ročný.

Text:lmb; foto: Vladimír Šimko