Bratislava

CYKLOPÚŤ 4. deň

Prichádza dlhoočakávaný deň voľna bez bicyklovania. Mohli sme si pospať dlhšie ako zvyčajne.

Na nedeľnú svätú omšu sme išli spolu so slovinskými veriacimi. Vďaka pátrom Luciánovi a Vitovi bola dvojjazyčná,  no rozumeli sme aj niekoľko slovinských slov.
Páter Vito je veľmi láskavý a pohostinný, celý čas sa o nás staral ako o svoje ovečky. Zaujímavé je, že v ten deň ako nás ubytoval, vrátil sa zo Slovenska. Je tam totiž vyslaný do Lešti ako vojenský kňaz a na Slovinsko prišiel len na krátko. Tešíme sa keď zavíta aj do Bratislavy a opäť ho budeme môcť vidieť.

Po raňajkách nás zobral na obhliadku mesta. Videli sme najznámejší a najnavštevovanejší františkánsky kostol v Ljubljane, 3 mosty v jednom, námestia, Ljublanjský hrad a pekné historické uličky. Na obed sme si výnimočne dopriali jedlo v reštaurácii a ochutnali slovinskú "kofolu", takzvanú Coctu. Cestou späť do kláštora nás páter Vito pozval ešte na chutnú zmrzlinu.

Skontrolovali sme bicykle, vyčistili reťaze, namazali ich a budeme veriť, že zajtra budú fungovať ako nové a do kopcov nás odvezú samé.

Večera bola tiež bohatá, rozličné druhy pizze sme si priniesli priamo na ubytovanie a páter Vito pre nás vytiahol špeciality. Určite odporúčame ochutnať vanilkovú zmrzlinu s tekvicovým olejom, ktorá chutí sťa pistácia.

Po zotmení sme sa opäť vybrali do mesta, tentoraz ochutnať nočnú atmosféru. Prekvapivo sa nič nezmenilo a všetky budovy stáli na rovnakom mieste. No malo to svoje čaro, plné mesto nadšených turistov. Posedeli sme ešte chvíľu na čerstvom vzduchu v záhrade, obletovaní komármi a inou háveďou, ktorá nás presvedčila, že by sa už patrilo ísť spať.
Tento deň kilometre spočítané nemáme, ale isto ich bolo dostatok a prevýšenie sme nazbierali na schodoch. Dobrú noc!

Text: Mária Vlčeková;  foto: cyklopútnici