Juniorát

Juniorský výlet

Na úvod sa musíme pochváliť, že sme úspešne zakončili zimný semester.

Najľahšie to mali bratia šiestaci, ktorí mali iba po jednej skúške. Musia však písať diplomové práce, takže koniec-koncov im nie je čo závidieť.

Ako už je u nás dobrým zvykom, v posledný týždeň skúškového obdobia sme sa vybrali na výlet. Miesto bolo tradičné – Spišský Štvrtok, ale forma bola netradičná, pretože sme chceli, aby si každý účastník prišiel na svoje. Preto sme sa tento rok ani nekĺzali po zamrznutých chodníkoch Vysokých Tatier, ani sme nepočúvali ako v Slovenskom raji praská pod našimi nohami zamrznutý Hornád.

Z Bratislavy sme vyrazili v pondelok dopoludnia. Najprv sme si vyzdvihli lyže, ktoré nás kvôli malému nedorozumeniu nečakali v Karlovej Vsi, ale v Ivanke pri Dunaji. Všetko zlé je však na niečo dobré – natankovali sme v METRE. Cestou nám brat Rafael vybavil návštevu farského kostola v Ilave, ktorý má v podzemí veľkú kryptu (ale vyzerá ako pivnica). V Spišskom Štvrtku nás postupne privítali páter Marek, brat Ondrej a páter Róbert, ktorí nám na večeru objednali chutnú pizzu.

V utorok sme sa vybrali do Belianskej jaskyne. Cestou späť sme sa zastavili v Lendaku, kde sa nás hneď po príchode ujali krížové sestry. Pozvali nás na kávu a čaj, ktoré sa premenili na kompletný obed. Potom nám ukázali starý i nový kostol a Boží hrob, ktorý sa práve opravuje. Pred odchodom sme zamierili ešte do „muzeumu“, kde sme mohli vidieť, ako vyzeral a vyzerá život v Lendaku. Unikátnym exponátom je malá tabuľka, na ktorú sa písalo kriedou – vyzerá totiž ako tablet z konca 19. storočia.

V stredu sa polovica bratov vybrala lyžovať na Levočskú dolinu a druhá polovica zamierila do Kežmarku na hrad.

Vo štvrtok sa vybrala lyžovať už len tretina bratov, zvyšní zostali doma. Na obed sme sa však opäť stretli v našom levočskom kláštore na spoločnom obede. Keďže tam boli všetci bratia z našich kláštorov na východe – mali totiž spoločnú duchovnú obnovu – využili sme príležitosť a zablahoželali sme pátrovi Jaroslavovi k narodeninám. Potom sme splnili sen bratovi Tomášovi, ktorý chcel ísť do Prešova navštíviť františkánov. Boli sme u nich na svätej omši a zostali sme aj na adorácii.

V piatok sme sa vybrali do Červeného kláštora, ktorý sme pred dvoma rokmi našli zatvorený. Tentokrát sme mali šťastie, dokonca nás domáci pozvali na kávu a čaj. Takto povzbudení sme pokračovali do Bachledovej doliny na Chodník korunami stromov. Nebolo ľahké sa k nemu dostať, pretože na svahu, pod ktorý sme sa len tak-tak vyštverali autom, nebola žiadna sedačková lanovka, tak sme museli ísť hore pešo po zjazdovke. Ale stálo to za to. Po návrate sme mali ďalšiu oslavu, tentokrát mal narodeniny páter Róbert.

V sobotu ráno sme boli opäť v Levoči, tentokrát na svätej omši. Potom sme sa vrátili do Spišského Štvrtku, najedli sme sa, upratali po sebe a zamierili domov. Nie však domov do kláštora, ale domov k bratovi Rafaelovi do Suchej Hory. Jeho sestry nám pripravili výborný obed a celá rodina nás veľmi milo prijala. Takto povzbudení sme sa rozlúčili a šťastne sme docestovali do Bratislavy.

V pondelok 12. februára nám začal letný semester.

Text: br. Tomáš M.
Foto: asi všetci bratia