Zimná COOL GIFRA v Trstenej

Napriek zrušeným polročným prázdninám sa františkánska mládež cez víkend 3-5. februára 2023 zišla v Trstenej na Orave.

Všetko sa začalo v piatok 3. februára 2023, keď sme správach čítali a počúvali, že „Pre silné sneženie vyhlásili v Trstenej mimoriadnu situáciu…“ A práve tam sme mali všetci namierené, keďže práve tam sa mala konať tohoročná zimná GIFRA. A vďaka Bohu sme aj všetci šťastne docestovali – teda až na niekoľkých animátorov, ktorí uviazli pod Strečnom kvôli skríženým kamiónom a po niekoľkohodinovom čakaní na vyslobodenie sa radšej vrátili domov.

Hoci bol program starostlivo pripravený, museli sme ho neustále prispôsobovať. Preto sme svätú omšu slávili až okolo 21:00, aby sa na nej mohlo zúčastniť čo najviac ľudí. Následne sme sa rozdelili do skupiniek a podelili sa tým, čo máme nové – veď sme sa poniektorí od leta nevideli.

V sobotu sme mali v pláne ísť do Krakova. Dopoludnie sme chceli stráviť v novej svätyni Jána Pavla II. a na popoludnie sme mali pripravenú hru v centre. Avšak kvôli počasiu a na radu autobusára sme zostali radšej v Trstenej. Vďaka tomu sme si trošku dlhšie pospali, zahrali si futbal v telocvični, pri svätej omši sme sa zamysleli nad tým, ako sa Mária ponáhľala k Alžbete, vybláznili sa v snehu, pomodlili sa ruženec. No a zábavný večer bol už podľa pôvodného plánu.

V nedeľu sme slávili svätú omšu spoločne s miestnymi veriacimi, ktorú sme obohatili naším spevom. Po svätej omši sme sa ešte zamysleli nad tým, čo bolo pre mňa v poslednom čase svetlom. Potom sme sa zbalili, naobedovali, upratali, odprevadili sa na Oravku, rozlúčili sa a vydali na cestu domov.

Ďakujeme všetkým, ktorí sa na tejto vydarenej akcii podieľali: bratom františkánom, minoritom, školským setrám, animátorom a Čiernikovcom!

text: br. Tomáš M.
foto: gifráci