MI: Formačný materiál (október)

kolbePonúkame Rytierom Nepoškvrnenej formačný materiál na mesiac október.

Úmysel modlitby na mesiac október

Aby boli naše skutky milosrdenstva inšpirované postojom Panny Márie stojacej pod krížom.

 

 

Biblický text: Mt 24,9-14

Potom vás vydajú na mučenie, budú vás zabíjať, a všetky národy vás budú nenávidieť pre moje meno. Vtedy mnohí odpadnú a budú sa navzájom udávať a nenávidieť. Vystúpi mnoho falošných prorokov a zvedú mnohých. A pretože sa rozmnoží neprávosť, v mnohých vychladne láska. Ale kto vytrvá do konca, bude spasený. Toto evanjelium o kráľovstve sa bude hlásať po celom svete na svedectvo všetkým národom. A potom príde koniec.

Pomocné texty

Časť listu otca Maximiliána bratovi Salezovi Mikolajczykowi

Kríže sú potrebné všade. Veď aj Nepoškvrnená kráčala týmto svetom skrze kríže. A sám Pán Ježiš si nevybral žiadnu inú cestu.

Časť listu pre bratov v japonskom Niepokalanowe

Drahé deti, pamätajme, že láska žije, živí sa obetami. Ďakujem Nepoškvrnenej za vnútorný pokoj, za chvíle duchovnej útechy, ale nezabúdajme, že to všetko, hoci je dobré a pekné, nie je podstatou lásky. Láska, ba dokonalá láska, môže existovať i bez toho všetkého. Vrcholom lásky je stav, v ktorom Ježiš na kríži volá: "Bože môj, Bože môj, prečo si ma opustil". Bez obety niet lásky.

Z novinového článku sv. Maximiliána s titulom Pokánie

Ako máme konať pokánie? Naše zdravie a povinnosti nedovolia každému konať prísne skutky kajúcnosti, no všetci priznávame, že naša životná cesta je vystlaná krížmi. Prijatie týchto krížov v duchu pokánia je širokým poľom pre našu kajúcnosť. Okrem toho si treba plniť povinnosti, plniť Božiu vôľu skutkom, slovom a myšlienkami v každej chvíli života. Vyžaduje to mnoho sebazaprenia v oblasti vecí, ktoré by sa nám v danej chvíli zdali príjemnejšie. Ale toto je najbohatší prameň pokánia.

Z novinového článku sv. Maximiliána s titulom Nepoškvrnená v jej pozemskom živote

Nadišla hodina jej príchodu na zem. Na svet prišlla neznáma, ukrytá v chudobnej izbičke palestínskeho mestečka. Ani sväté knihy o nej veľa nehovoria. Vidíme ju pri zvestovaní, keď sa stala Božou matkou. Sledujeme jej cestu do Betlehema a tam obdivujeme príchod jej Božieho i ľudského Syna v chudobnej jaskynke. Potom znova naplnená obavami uteká do Egypta. Žije ťažký život v cudzej krajine a nakoniec sa vracia do Palestíny. Potom ju vidíme ustarostene hľadať stratené dieťa Ježiša v chráme a po boku jej Syna na svadbe v Káne Galilejskej, kde vyprosuje prvý zázrak pre dobro mladomanželov. Pán Ježiš odchádza vyučovať ľud a ona zostáva vo svojej izbičke ustarostená o jeho osud. Zajatie, mučenie a cesta na Kalváriu. Mária prichádza a sprevádza Ježiša na miesto popravy a je pri ňom v smrteľnej hodine. Potom si k hrudi túli jeho telo zložené z kríža. Vidíme ju ešte, keď Duch Svätý zostupuje na apoštolov, keď uprostred nich stojí ako dobrá matka a vychováva apoštolov budúcnosti.

Úvaha

Je to veľké tajomstvo – aj Nepoškvrnená, Matka Božieho Syna – okúsila skutočnosť kríža. V tom, ako sa zjednotlia so svojím Synom, nám výnimočným spôsobom ukázala, ako treba akceptovať utrpenie a prežívať životné skúšky. Skúšky nemajú byť dôvodom k rozpakom, ale príležitoťou k obnoveniu našej dôvery v Pána. On spolu so svojou Matkou sám okúsil, čo je utrpenie. Je pripravený pomáhať a posilňovať tých, čo sa vyčerpaní nachádzajú v bolestnej situácii. Istota blízkej prítomnosti Pána Ježiša naplnila srdce pátra Kolbeho. Otec Maximilián úplne dôveroval Bohu. S láskou bol schopný zvíťaziť a vychádzať posilnený aj z tých najťažších skúšok. Táto črta spirituality svätého Maximiliána je kľúčová v čase uväznenia v koncentračnom tábore a vrcholí v akte jeho mučeníckej smrti.

Samozrejme, Maximilián dúfal v Pána už omnoho skôr. Prežíval svoju nádej v každodennom živote praktizovaním cností čistoty, chudoby a poslušnosti. Ten, kto sa usiluje kráčať za Ježišom, kto chce byť poslom evanjelia a Nepoškvrnenej, kto má Matku a v nej jasné usmernenie na ceste obrátenia, ten nemôže dovoliť, aby v jeho živote panoval strach a nepokoj. K tomu, aby to bolo možné, je nutné dôverovať v Boha a dôverovať jeho Matke celým srdcom i celou dušou. Ovocím kríža je radosť a láska. To láska pôsobí, že smrť Pána Ježiša je pre nás životodarnou milosťou. To vďaka obete kríža máme dar eucharistie – pokrmu pre večný život. Keď s pomocou Ducha Svätého rozvíjame v sebe cnosť trpezlivosti, môžeme ako veriaci skutočne dosiahnuť cieľ našej cesty obrátenia a posvätenia. Týmto cieľom je zjednotenie s Kristom, ktorý dáva svoj život za spásu človeka. Ak sme ochotní vydať sa na túto ťažkú cestu, môžme mať istotu, že náš život bude čoraz čistejší a autentickejší. Nepoškvrnená nám pomáha porozumieť, že ak hľadáme silu na zdvihnutie kríža, musíme si pestovať blízky a hlboký vzťah s Pánom Ježišom.

Uvažujme v našich srdciach o Máriinom postoji počas Ježišovej hodiny na Kalvárii. Nepoškvrnená je úplne zjednotená so svojím Synom. Má plnú účasť na jeho spásonosnej misii. To je možné len vďaka nekonečnému Božiemu milosrdenstvu. Podobne ako Ježiš, aj Mária akceptuje bolesť a ponižovanie. Mária sa nebúri proti tým, čo ubližujú jej Synovi. Charakterizuje ju postoj odpustenia a porozumenia voči tým, ktorí nevedia, čo robia. Na Kalvárii Božia Matka ukazuje silu viery všetkým tým, ktorí sú smutní a váhaví. Ukazuje aj neobyčajnú schopnosť odpúšťať. Ide tu o také odpustenie, aké vyžadoval Kristus. Ak ona, Matka, nezapochybovala o Božej láske pozerajúc na smrť svojho Syna, vari my môžme o Božej láske pochybovať?

Otázky na prehĺbenie

1. Prečítaj si ešte raz úryvok z Matúšovho evanjelia a uvažuj, na ktorej etape tvojej duchovnej cesty sa nachádzaš. Aké veci ťa dokážu ešte spochybniť vo viere? Kto alebo čo je pre teba „falošným prorokom”?

2. Dokážeš prijať svoj kríž? Nasleduješ Máriu v ťažkých okolnostiach a trápeniach? Nestrácaš vieru? Neutekáš? Nestrácaš dôveru?

3. Ako rozumieš výrazu „podstata lásky” o ktorom hovorí otec Kolbe? Prečo je podľa neho podstatou lásky moment bolestnej smrti na Kalvárii?

4. Aký druh pokánia nám odporúča svätý Maximilián? Čo je mojím každodenným krížom? Akceptujem ťažkosti v duchu kajúcnosti? Dokážem ich obetovať Bohu?

5. Akým spôsobom a v ktorých situáciách a voči komu môžem vo svojom živote „rodiť” Božie slovo, žiť evanjelium?

6. Dokážem odpúšťať a preukazovať milosrdenstvo tým, ktorí sa proti mne previnili?

Záverečná modlitba

Tajomstvo sv. ruženca: Ježiš, ktorý bol pre nás ukrižovaný.