Ľudové misie s minoritmi na Orave

zakamenneGaléria zo svätých misií s minoritmi vo farnosti Zákamenné.

Bratia Lucián, Roman a Jozef pobudnú vo farnosti Zákamenné po celý týždeň až do nedele. Veriaci, ktorí prídu v týchto dňoch na misijný program, si môžu uctiť relikvie sv. Františka z Assisi.

 

V nedeľu 11. septembra slávili pátri vo farnosti päť svätých omší s úvodnou misijnou kázňou. Pri popoludňajšej eucharistickej pobožnosti predniesol páter Roman stavovskú náuku pre ženy.

V pondelok 12. septembra sa veriaci v Kostole sv. Jozefa s pátrom Romanom zamýšľali nad témou viera. Pri večernej sv. omši vo farskom kostole kázal páter Jozef na tému hriech. Po sv. omši sa mužom prihovoril v stavovskej náuke páter Lucián.

V utorok 13. septembra sme sa pri rannej svätej omši vo farskom kostole zamýšľali nad témou milosrdenstva. Podvečer slávili zákamenské deti v novom kostole svätú omšu s pátrom Jozefom. Tretia svätá omša bola venovaná téme sviatosť zmierenia. Kázeň o tom, ako sa správne spovedať, predniesol páter Lucián.

V stredu 14. septembra sa veriacim v Kostole sv. Jozefa prihovoril páter Jozef. Témou jeho misijnej kázne bola svätosť Cirkvi. Po rannej svätej omši pátri zasadli do spovedníc a po celý deň vysluhovali sviatosť zmierenia. Večernú liturgiu viedol páter Lucián. Jej témou bol krst a obnova krstných sľubov. Napokon sa veľkému množstvu veriacich predstavilo spoločenstvo Kruciáta oslobodenie človeka. Pod vedením pátra Romana jeho členovia hovorili o svojom boji so závislosťou od alkoholu a o rodinách, ktoré touto závislosťou trpia.

Vo štvrtok 15. septembra sme pri ranných svätých omšiach s pátrom Romanom hovorili o modlitbe. Páter Jozef večer v Kostole sv. Jozefa hovoril o ustanovení eucharistie. Po svätej omši boli požehnané chleby, ktoré si veriaci vzali do svojich domovov. Po celý deň pátri vysluhovali sviatosť zmierenia.

V piatok 16. septembra bola misijná svätá omša v Kostole sv. Jozefa spojená s obradom pomazania chorých. Po jej skončení misionári navštívili starších ľudí a chorých, ktorí do kostola nevládzu dôjsť. Popoludní slávil páter Lucián eucharistiu s deťmi. Pri večernej svätej omši o manželstve a láske si mnoho manželských párov obnovilo svoj manželský sľub. Po zotmení sme sa zhromaždili na Kalvárii a modlili sme sa pobožnosť krížovej cesty.

V sobotu 17. septembra sme ranné rozjímanie s pátrom Romanom venovali Panne Márii. Popoludní sa evanjelizačná skupina z Oravského centra pre mládež venovala mladým. Večernú svätú omšu s kázňou o posledných veciach celebroval páter Jozef.

V nedeľu 18. septembra sme misie slávnostne ukončili. Pri rannej svätej omši prijali štyri deti sviatosť krstu. Po záverečnej svätej omši o 11.30 hod. misionári požehnali misijný kríž a udelili veriacim plnomocné odpustky.