MI: Formačný materiál (september)

minimiPonúkame Rytierom Nepoškvrnenej formačný materiál na mesiac september.

Úmysel modlitby na mesiac september

Aby tí, čo sú zotročení hriechom, dosiahli s pomocou Božieho milosrdenstva dar vnútorného uzdravenia.

.

Biblický text: Jn 12, 20-26

Niektorí z tých, čo sa cez sviatky prišli klaňať Bohu, boli Gréci. Pristúpili k Filipovi, ktorý bol z galilejskej Betsaidy, a prosili ho: „Pane, chceli by sme vidieť Ježiša.“ Filip šiel a povedal to Ondrejovi. Ondrej a Filip to išli povedať Ježišovi. Ježiš im odpovedal: „Nadišla hodina, aby bol Syn človeka oslávený. Veru, veru, hovorím vám: Ak pšeničné zrno nepadne do zeme a neodumrie, ostane samo. Ale ak odumrie, prinesie veľkú úrodu. Kto miluje svoj život, stratí ho, a kto svoj život nenávidí na tomto svete, zachráni si ho pre večný život. Ak mi niekto slúži, nech ma nasleduje! A kde som ja, tam bude aj môj služobník. Kto bude mne slúžiť, toho poctí Otec.

Pomocné texty

Úryvok z listu sv. Maximiliána do japonského Niepokalanówa

Drahé deti, pamätajme, že láska je živá. Láska sa živí obetami. Ďakujme Nepoškvrnenej za vnútorný pokoj, za rozkošné potešenia z lásky, ale nezabúdajme pritom, že všetky tieto hoci aj dobré a pekné veci nie sú podstatou lásky. Láska môže existovať, ba môže byť dokonalá, aj bez toho všetkého. Ale jej vrcholom je stav, v ktorom Ježiš na kríži hovorí: Bože môj, Bože môj, prečo si ma opustil? (Mt 27,46; Ž 22,2; Múd 15,34).

Bez obety niet lásky. Obetou môže byť  pre nás umŕtvenie zmyslov, zvlášť očí, keď vychádzame z kláštora, ale aj chute, sluchu atď. Predovšetkým však obetujeme náš rozum a našu vôľu, ktoré podriaďujeme svätému sľubu poslušnosti. Ak nás objíme a prenikne láska, Božia dobrota, zosobnenie Božského srdca v Nepoškvrnenej, obeta sa stane potrebou našej duše. Duša bude neustále túžiť po vždy nových a dokonalejších dôkazoch lásky. Takýmto dôkazom lásky nie je nič iné, ako obeta. Prajem teda Vám všetkým i sebe samému možnosť prinášať čo najviac obiet.

Úvaha

Kresťan sa musí neustále vyberať na cestu obrátenia. V praxi to znamená, že prežívame život ako neustály duchovný boj, v ktorom sa snažíme každý deň víťaziť nad hriechom a náklonnosťou k zlému. Ten, kto verí v Krista, má vďaka svojmu svedomiu vedomie spáchaného hriechu a je si vedomý jeho následku, ktorým je oddelenie duše od Boha. Treba sa preto zo všetkých síl usilovať odolávať pokušeniam nepriateľa a víťaziť nad vlastnou náklonnosťou k zlému. Každý pravdepodobne okúsil slabosť svojej „silnej vôle“. Aby sme dokázali na našej ceste unikať duchovným nebezpečenstvám, potrebujeme triezve myslenie plné realizmu a zdravé svedomie.

Vnútorný boj je súčasťou života každého, kto verí v Krista. Patrí k životu vo viere. Vzácnou pomocou v tomto boji je askéza. Pomáha nám totiž cvičiť sa v kresťanských cnostiach a pracovať na odstránení hriešnych zvykov a náklonností. Tento proces nášho neustáleho obrátenia sa môže stať vstupnou bránou do mystického života s Kristom. Musí sa ale vyznačovať neustálou snahou, duchovným úsilím a určením si jasného cieľa, ktorým je naše posvätenie.

Na tejto ceste je nutné zrieknuť sa zla a odmietnuť ho. Kresťanstvo je odpoveďou na pozvanie Ducha Svätého. Následné snahy o svätosť života, sebazaprenia, vernosť a radikalizmus, to všetko je postavené na istote Božej milosti, ktorá v nás neustále vzbudzuje ochotu zvyšovať kvalitu nášho života. Máme istotu Božej dobroty a daru odpustenia. To on, Boh, prebúdza naše srdcia, vnútorne nás oslovuje a inšpiruje, aby sme v prekonaní vlastných slabostí duchovne rástli a dozrievali.

Podľa sv. Maximiliána je vnútorný pokoj úzko prepojený s praktizovaním cností duchovného života. Pokoj, ktorý panuje v srdci veriaceho, je ovocím askézy a pokánia. Takéto srdce rozumie hodnote kríža a milosrdnej lásky Otca vo vlastnom živote. Nechce a bojí sa opustiť starostlivého a milujúceho Boha. Veriaci človek sa odporúča Všemohúcemu v každej situácii, pokorne a trpezlivo vkladá celú svoju nádej do Pána. Maximilián často vo svojom učení upozorňoval na dôležitosť mať pokojné srdce. S takýmto postojom sa totiž každá životná situácia môže stať úžasnou príležitosťou k duchovnému obohateniu.

Obrátenie srdca a nasmerovanie všetkých svojich síl k Pánovi umožňuje zotrvanie v neustálom spoločenstve s ním. Vtedy sa modlitba stane skutočným dychom kresťanského života.

Otázky na prehĺbenie

1. Pri čítaní Jánovho evanjelia uvažuj, čo v tebe ešte musí odumrieť, aby v tebe iní mohli uzrieť Ježiša Krista.

2. Aké ovocie prináša tvoj život?

3. Čo pre teba osobne znamená obeta sv. Maximiliána?

4. Dokážeš ako sv. František zmĺknuť pred svojím Bohom? Dokážeš počúvať Boha alebo iného človeka? Čo je pre teba prekážkou v hľadaní si času na modlitbu a vnútorné stíšenie?

5. Akým spôsobom a v ktorých situáciách môžeš „rodiť Božie slovo“ a žiť evanjelium?

6. Za koho sa každodenne obetuješ? Čomu venuješ svoj čas? Vážiš si dar času? Komu zveruješ svoj život?

Záverečná modlitba

Tajomstvo sv. ruženca: Ježiš, ktorý bol pre nás ukrižovaný.

fb

 

Rytierstvo Nepoškvrnenej