Stará Ľubovňa – Levoča: Púť Kruciáty

V dňoch 3. – 4. júla sa konal 14. ročník púte Kruciáty oslobodenia človeka na Mariánsku horu v Levoči.

Púť sa začala sv. omšou, ktorú v kostole sv. Mikuláša v Starej Ľubovni celebroval o. Jozef Heske, moderátor hnutia Svetlo – Život, br. Roman OFMConv. a br. Martin OFMConv. Po sv. omši sa 22 pútnikov v doprovode sprievodných áut vydalo na približne 60 km trasu s prestávkou – nocľahom v Spišskej Belej. Neodmysliteľnou súčasťou prvého dňa púte bola zastávka v kláštore redemptoristov v Podolínci, kde sa pútnikom venoval P. Michal Zamkovský CSsR.

Hoci niektorí pútnici z osobných dôvodov nemohli pokračovať aj na druhý deň vo svojej púti k levočskej Panne Márii,  v Spišskej Belej sa k putujúcim pridali viacerí členovia a sympatizanti Kruciáty z Lendaku, čím počet putujúcich mierne narástol. Pútnikom vo veľmi teplom počasí padla veľmi vhod už tradičná zastávka u pani kostolníčky v Ľubici, ktorá v tomto roku ponúkla pútnikom párky. Neodmysliteľnou súčasťou púte je aj zastávka pri kostolíku v zaniknutej dedinke Ruskinovce.

Aj v tomto roku, podobne ako v minulom pútnici využili skratku – strmý chodník cez „Kováčovú vilu“, vďaka čomu stihli účasť na odpustovej sv. omši o 18.30. Následným príjemným povzbudením bol guľáš pri stane Kruciáty na Mariánskej hore, ako aj neformálne stretnutia s členmi a sympatizantmi Kruciáty na tomto už tradičnom  mieste. V tomto roku tu bola umiestnená aj výstava fotografií o činnosti levočského Útulku sv. Františka, ktorý poskytuje pomoc najmä ľuďom so závislosťou na alkohole.

text: br. Martin; foto: Štefan a i.