Albánsko: Výročie posviacky

minifierNa sviatok Zvestovania Panny Márie si naša misia v Albánsku pripomína deň posviacky farského kostola vo Fieri.

V Kostole Nepoškvrnenej Panny Márie v albánskom meste Fier pôsobia slovenskí minoriti od roku 2008. Tohtoročný 25. marec bol výnimočnejší, keďže sme si pripomenuli už dvadsiate výročie posviacky prvého chrámu v tejto rozsiahlej, zväčša moslimskej a pravoslávnej oblasti. Na slávnosť prišli aj niektorí bývalí správcovia farnosti, predovšetkým Mons. Hil Kabashi, miestny biskup, ktorý tu sídlil až do roku 2006, a potom ešte viac ako dva roky spravoval túto farnosť z mesta Vlore. Pricestovali aj prví dvaja farári: belgický kňaz Don Koen van Kerschaver, prvý farár, ktorý začal tento kostol stavať v roku 1993, a Don Winafried Stitz, nemecký kňaz, ktorý tu pôsobil len necelý rok, ale každý rok sa sem rád vracia. Na slávnosti boli prítomní aj pátri z Kongregácie Jozefinov, ktorí pôsobia v našom meste od roku 1994.

Celá slávnosť sa začala koncertom klasickej náboženskej hudby. V našom chráme odzneli diela ako: Panis angelicus, Stabat mater, Ave Maria a niekoľko iných diel od známeho skladateľa Giovanniho Battistu Pergolesi. Zaujímavosťou je, že poniektorí hudobníci si zahrali a zaspievali v tomto kostole aj pred dvadsiatimi rokmi pri jeho posviacke, preto bol tento koncert o to viac nasýtený ich krásnymi spomienkami.

Po koncerte sme za hojnej účasti veriacich slávili slávnostnú sv. omšu, ktorej predsedal otec biskup Hil. Náš ordinár v príhovore zdôraznil vďačnosť Bohu za všetkých kňazov a misionárov, ktorí v priebehu viac než dvadsaťročného obdobia pôsobili v tejto misii. Z Písma vieme, že niektorí sejú, iní obrábajú, a iní budú zase žať. Veríme, že hojná žatva a úrodné roky pre túto misiu ešte len prídu.

fr. Jaro