Vatikán: Nový rok s pápežom Františkom

Vatikan miniUž po druhý raz som mal možnosť sláviť koniec a začiatok občianskeho roka vo svätopeterskej bazilike spolu s pápežom Františkom.

Už po druhý raz som mal možnosť sláviť koniec a začiatok občianskeho roka vo svätopeterskej bazilike spolu s pápežom Františkom. Za uplynulý rok sme ďakovali počas prvých vešpier slávnosti Panny Márie Bohorodičky. Svätý Otec sa v príhovore počas vešpier opýtal dnešných kresťanov, či žijú v tomto svete ako synovia, alebo ako otroci, či sú preň kvasom. Na záver pobožnosti zaznelo pred vyloženou Sviatosťou oltárnou slávnostné „Te Deum“, ktorým sme ďakovali Pánovi za obdržané milosti v roku 2014. Cestou do Domu sv. Marty sa pápež František zastavil pri jasličkách na námestí sv. Petra.

Na Nový rok, ktorý cirkev slávi ako spomienku na Božie materstvo Panny Márie, František spolu s členmi Rímskej kúrie celebroval vo vatikánskej bazilike sv. omšu. Na záver svojej homílie pozval všetkých prítomných k tomu, aby postojačky trikrát pozdravili Pannu Máriu slovami ranej Cirkvi, tak ako to zaznelo na efezskom koncile: „Svätá Božia Matka“. V sprievode s obetnými darmi boli aj tri deti zo skupiny trojkráľových koledníkov z Nemecka. Po slávnostnej liturgii sa pápež premiestnil do Apoštolského paláca, odkiaľ sa z okna svojej knižnice s veriacimi pomodlil modlitbu „Anjel Pána“.

Všetkým čítajúcim tuto informáciu prajem požehnaný a šťastný Nový rok.

Text a foto: P. Lucián