Návšteva generálneho postulátora

paleriminiV dňoch 25. – 28. novembra 2014 zavítal na východ Slovenska vzácny hosť, generálny postulátor nášho rádu.

Páter Angelo Paleri zodpovedá v Ríme za vedenie beatifikačných a kanonizačných procesov Božích sluhov nášho rehoľného spoločenstva. Na Slovensko pricestoval z poverenia generálneho ministra rehole minoritov, br. Marca Tascu.

Súdno-lekársky výskum kostrových ostatkov nájdených pri archeologickom výskume bývalého minoritského kostola v obci Rad totiž dokázal, že najmenej päť exhumovaných osôb pochovaných v kláštornom kostole umrelo násilnou smrťou. Tieto telá s veľmi vysokou pravdepodobnosťou patria niektorým z minoritských mučeníkov, ktorí aj na tomto mieste v 17. storočí položili svoj život za vieru. Na základe porovnania výsledkov lekárskeho výskumu a doterajšieho archívneho výskumu sa zatiaľ podarilo identifikovať iba jedného z nich, br. Štefana Iglódiho. Jeho totožnosť by mali potvrdiť ešte genetické testy. Na viacerých miestach východného Slovenska sú pravdepodobne pochovaní ešte ďalší naši bratia mučeníci z tohto obdobia. Okrem brata Štefana poznáme z archívnych prameňov viac ako 30 iných spolubratov uhorskej provincie, ktorí boli od času svojej smrti až dosiaľ v oficiálnych rehoľných dokumentoch považovaní za mučeníkov. Procedúry vedúce k ich povýšeniu na oltár nemohli byť podľa pátra Angela v minulosti začaté, pretože k tomu neboli vhodné podmienky a neskôr už nebolo známe miesto uloženia ich ostatkov.

Niekoľkostoročná kontinuálna povesť mučeníctva a povesť svätosti týchto rehoľníkov podľa generálneho postulátora signalizuje, že sa na zaobchádzanie s ich telesnými ostatkami vzťahujú aktuálne právne normy o relikviách Božích sluhov vydané Kongregáciou pre kauzy svätých. Ďalší postup pri skúmaní ich telesných ostatkov, ich správne uloženie na dôstojné miesto, ako aj možnosť šírenia úcty k týmto Božím služobníkom v nasledujúcom období prekonzultoval p. Angelo počas svojho pobytu na východnom Slovensku s košickým arcibiskupom metropolitom Mons. Bernardom Boberom, s predstaveným rehole minoritov na Slovensku br. Tomášom Lesňákom a s farárom farnosti Rad o. Rolandom Böörom. Postulátor si tiež pozrel miesto nájdenia ich hrobov v obci Rad a zaujímal sa o stav a uloženie kostrových ostatkov týchto minoritov. Bol tiež podrobne oboznámený s výsledkami archeologického a súdno-lekárskeho výskumu.

Páter Angelo sa počas svojho pobytu podelil o svoje postrehy so širokou  verejnosťou v rozhovore pre rádio Lumen. Pred svojím odchodom do Ríma stihol poskytnúť aj rozhovor na tému Roka zasväteného života pre verejnoprávnu televíziu.

V najbližšom období bude pokračovať lekárske skúmanie nájdených kostí, ako aj skúmanie historických dokumentov v slovenských, maďarských a talianskych archívoch. Dúfame, že sa nám podarí zozbierať čo najviac informácií o umučených spolubratoch a identifikovať telesné ostatky ďalších bratov, ktorí by v budúcnosti mohli byť vhodnými kandidátmi na povýšenie k verejnej úcte v našej reholi i v celej Cirkvi.

Info br. jozef