Assisi: sv. Klára a sv. Rufín

Dvaja svätci, ktorí síce žili v úplne iných storočiach, ale v Assisi neodmysliteľne patria k sebe. Dámy majú prednosť, preto prvá oslavuje svätá Klára...

10. august

Podobne ako svätý František, aj svätá Klára má v predvečer svojho sviatku svoj „Tranzitus“. Táto pobožnosť, ktorou sa pripomína jej prechod do večnosti, sa slávi v kostolíku svätého Damiána v Assisi. Keďže tento kostolík je menší ako počet ctiteľov svätej Kláry, mnohí sme museli zostať vonku. Spoločne s bratmi františkánmi sme sa najprv pomodlili posvätné čítanie a potom sme so spevom na perách vybrali do miestnosti nad kostolom, v ktorej v roku 1253 Klára zomrela.

20160810 224819

11. august

Sviatok svätej Kláry sme s niekoľkými spolubratmi začali svätou omšou o 6:30 pri jej hrobe. Na slávnostnej svätej omši o 11:00, ktorej predsedal kardinál Benjamín Stella (prefekt Kongregácie pre klérus), som sa žiaľ zúčastniť nemohol, pretože som bol v škole.

Po druhých vešperách v Bazilike sv. Kláry sa k slovu začal dostávať sv. Rufín. O 21:00 sa v assiskej katedrále zhromaždili mnohí veriaci, aby si slávnostnou procesiou s relikviami uctili patróna tohto mesta.

Procesia najprv zamierila do Baziliky svätej Kláry, kde biskup požehnal sestry klarisky. Jedna zo sestier, ktorá mala práve v katedrále službu, bola sestra Gabriela pochádzajúca zo Slovenska. Dlho som si nebol istý, či je to ona. Hoci sa mi zdal povedomý jej úsmev, pochybnosti opadli až vtedy, keď som sa jej prihovoril.
Po požehnaní procesia pokračovala na Piazza del Comune. Pred starobylým chrámom, ktorý bol za čias Rimanov zasvätený Minerve, ale teraz mu vládne Panna Mária, sa nám prihovoril miestny biskup. Po príhovore sme sa opäť vrátili do katedrály sv. Rufína.

20160811 213835

12. august

Hoci na Slovensku sv. Rufína veľmi nepoznáme, v meste Assisi je to liturgická slávnosť. Tento svätec žil v 3. storočí. Prišiel do Assisi ohlasovať evanjelium a stal sa aj prvým biskupom tohto mesta. Zomrel mučeníckou smrťou neďaleko Assisi - priviazali mu na krk kameň a hodili ho do rieky.

Slávnostnej svätej omši o 11:00 predsedal miestny biskup, otec Dominik Sorrentino. Ja som sa kvôli školským povinnostiam opäť nemohol zúčastniť, ale z počutia viem, že v katedrále požehnal nový ambón…

Text a (občas rozmazané) foto: br. Tomáš M.